Ислямска държава разруши най-стария християнски манастир в Ирак
Ислямска държава разруши най-стария християнски манастир в Ирак / БГНЕС, архив

Най-старият манастир в Ирак беше сринат със земята, превръщайки се в поредната жертва на варварското разрушаване на древни паметници на културата от групировката "Ислямска държава".

"Ислямска държава" превръща християнски храмове в зали за мъчения

В продължение на 1400 години манастирът "Свети Елия" в Мосул е устоявал на природни катаклизми и човешки посегателства. Сателитни снимки, с които се е сдобила Асошиейтед прес, показват, че той е унищожен напълно от джихадистите.

Агенцията цитира преподобния Пол Хабит Хабиб, който живее в Ербил, че разрушаването на манастира е знак за желанието на ИД да сложи край на присъствието на християни в Ирак.

Джихадистите на групировката избиха хиляди цивилни и прокудиха стотици хиляди християни от страната, заплашвайки една религия, която се изповядва в тези земи от 2 хиляди години.

"Ислямска държава" разруши древния асирийски град Нимруд в Ирак

По пътя си тези варвари разрушиха редица исторически и културни паметници в Ниневия, Палмира, Хатра, разграбиха музеи и библиотеки, изгориха книги и превърнаха трафика на артефакти в един от основните си източници на финансиране, припомня АП.

"Ислямска държава" взриви храм на 2000 години в Палмира

Манастирът в Мосул, наричан Даир Мар Елия, носи името на асирийски християнски монах, който го е построил между 582 и 590 година. От векове той е място за поклонение на иракските християни, част от близкоизточата халдейска католическа общност.

Източник: БТА