100-годишни ветерани маршируват в „Безсмъртния полк”
100-годишни ветерани маршируват в „Безсмъртния полк” / ТАСС

Участници във Втората световна война ще се включат в инициативата „Безсмъртен полк”, с която ще бъде отбелязан Денят на победата във Варна. 20 български и двама руски ветерани на възраст между 90 и 100 години ще разкажат своите спомени и ще бъдат наградени, съобщи в ефира на Дарик Дияна Алексиева, която е един от координаторите за морския град. Тя добави, че няма да бъдат позволени партийни знамена, тъй като проявата не трябва да се политизира. Охрана ще следи за провокатори и хулигани.

Около 200 души се очаква да маршируват във Варна с потретите на своите роднини по случай Деня на победата. Те ще се съберат в 16 ч пред входа на Морската градина, а час по-късно шествието ще оправи към Пантеона, където ще бъдат положени венци и цветя.

Безсмъртният полк ще марширува във Варна

Всеки желаещ може да разкаже пред камера за свой родственик, който се е сражавал във войната.

Дияна Алексиева ще носи портрета на своя дядо Анатолий, който е бил награден с три ордена.

Почетни гости на инициативата „Безсмъртен полк” в морската столица ще бъдат консулът на руската федерация Сергей Лукянчук, председателят на Българския антифашистки съюз във Варна и общински съветник Януарий Вичев, както и зам.-председателят на Асоциацията на сирийците у нас д-р Молхам Газал.