Безсмъртният полк ще марширува във Варна
Безсмъртният полк ще марширува във Варна / снимка: организаторите

Варна ще се включи в световната инициатива „Безсмъртен полк”, която тази година обхваща 36 държави. В тях наследниците на участници в антифашистката борба маршируват с потретите на своите роднини по случай Деня на победата.

Близо 300 души са заявили във „Фейсбук” участие в шествието в морската столица, което ще тръгне в 17 ч. днес от входа на Морската градина и ще стигне до Пантеона . Към него ще се присъединят и 50 мотоциклетисти от клубовете "Хептагон груп" и „Нощни вълци”.

Шествия за Деня на победата ще има в още 10 български града - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Сандански, Карнобат, Лом и Монтана.

Идеята за „Безсмъртен полк” е да се мобилизира семейната памет и да се отдаде почит на 60-те хиляди жертви, дадени от 1923 до 1945 година, за да бъде победен фашизмът. За първи път акцията „Безсмъртният полк" се провежда през 2012 г. в град Томск в Русия. Постепенно към нея се присъединяват още държави. През 2015 година шествия се провеждат в 36 страни. Тази година към „Безсмъртният полк" се присъединяват България и Китай.

71-годишнината от края на Втората световна война ще бъде отбеляза също с поклонение и военен ритуал пред паметника на Осми приморски полк. Церемонията започва в 11 ч. , а след нея ще тръгне шествие към сградата на Община Варна. Там в 12 ч. ще бъде издигнат тържествено флагът на Европейския съюз по случай Деня на Европа.