Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда
Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда / Дарик Благоевград, архив
Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда
86623
Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда
Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда
  • Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда
  • Домашен арест за търговеца на ракията-убиец от Якоруда

Съдът пусна под домашен арест обвинения за продажбата на фалшива ракия, която причини смъртта на петима души в Якоруда.

Тайфи Мекльов ще излезе на свобода след близо четиримесечен престой в ареста. Според апелативния съд няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението, че мъжът умишлено е извършил престъплението.

Откраднаха сейф с 28 000 лева и златни накити от дома на Тайфи Мекльов

Тежкият инцидент се случи около Коледа в Якоруда. Първоначално след натравянето с метилов алкохол починаха четирима мъже на възраст между 30 и 40 години.

Дни след тях, в болница почина още един мъж, употребил от опасния алкохол.

Разследващите установиха категорично, че всички починали сa употребили от ракията на задържания по-късно Тайфи Мекльов. Той беше обвинен в умишлено причиняване на смъртта на съгражданите си.

След ексхумация жертвите на алкохола-убиец в Якоруда са шест

На излизане от съда днес обаче адвокатът му Иван Попниколов коментира, че от самото начало няма доказателства за умисъл:

"Считам, че днес възтържествува справедливостта и моят подзащитен беше освободен от първоначално наложената мярка "задържане под стража". Считам, че домашният арест е по-справедлива мярка, тъй като още от първото съдебно заседание аз твърдя, че има недоказан умисъл. Това продължава и към момента - няма доказан умисъл за извършването на това деяние. В продължение на процеса и във връзка с разследването това се установява и точно затова първоначалната версия на обвинението е разколебана".

Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски

По думите на адвоката на Мекльов от няколко месеца по разследването не се работи. Според съда пък показанията на мъжа, че той не е производител на отровната ракия, са били неоснователно неглижирани. До насрочване на делото Тайфи Мекльов окончателно остава под домашен арест.