Възложител на плана за Кайсиева градина с право на отговор
Възложител на плана за Кайсиева градина с право на отговор / Дарик Варна, архив

На пощата на Дарик Варна пристигна писмо от един от възложителите на плана за кв. "Кайсиева градина". Публикуваме правото на отговор без редакционна намеса:

"По повод публикация в „Дарик” във връзка с бъдещото застрояване в "Кайсиева градина", бих искала, като един от възложителите на Подробен Устройствен План – План за Регулация и Застрояване (ПУП-ПРЗ)  да внеса конкретна яснота в дебата:

Възстановяването на частни имоти в "Кайсиева градина" е извършено след изработване на Помощен кадастрален план, приет с Протокол на Община Варна от 2000 г., с който се конкретизира каква част от имотите е свободна от законно застрояване и може да бъде възстановена.

С допускане от 2005 г. започва изработването на ПУП-ПРЗ. Същият е приет през 2010 г. с пълно мнозинство от Общински съвет гр. Варна (включително и с участието на г-н Костадин Костадинов), като основните характеристики на плана са:

1. От всички реституирани имоти са отнети безвъзмездно 25 % (максимално допустимите, съгласно ЗУТ), което означава, че тази площ е подарена на Община Варна за изграждане на инфраструктурни обекти - детски площадки, озеленяване, трафопостове и паркинги.

2. Показателите на застрояване са:

- за жилищно строителство: Кинт – 1.5, застроена площ – 40 %, кота корниз – 10м.

- за обществено обслужване: Кинт – 1.0, застроена площ – 40 %, кота корниз – 8м. (2 ет.), с изключение на няколко имота с лице на бул. „Трети март“.

Към момента на изработване на този план в Кайсиева градина не е имало нито един законно изграден паркинг, а 90% от дървестната растителност е залесена върху частни имоти, без разрешението на собствениците.

Планът влиза в сила през 2013 г., съгласно Констативен протокол на р-н Вл. Варненчик.

За съжаление, с приетият през 2012 Общ Устройствен План (приет от същите общински съветници, включително Костадин Костадинов), показателите на застрояване на "Кайсиева градина" (Вл.Варненчик ІІ м.р.) се повишават както следва:

- за жилищно строителство: Кинт – 2.5, застроена площ – 40 %, кота корниз – 26 метра;

- за обществено обслужване: Кинт – 2.5, застроена площ – 40 %, кота корниз – 32метра;

Това позволява към настоящият момент изменение на вече влезлия в сила ПУП-ПРЗ, с цел повишаване на показателите. Същото това става със Заповед на Кмета на Община Варна, след Решение на Експертния съвет към  Общината.

Предвид изложените факти, единственият начин да не се получи презастрояване на "Кайсиева градина" е Общинският съвет да предложи час по-скоро изменение на ОУП, в съответствие с приетия от съветниците през 2010 г. ПУП-ПРЗ. Същото предложение да бъде внесено в МРРБ за одобрение (междувременно да бъде спряна промяната на изменение на влезлия в сила ПУП-ПРЗ).

В тази връзка изключително много явни фактически грешки не са отразени в ОУП, същите чакат вече 3-та година.

Издаването на строителна забрана би нарушило конституционните права на частните собственици на урегулирани поземлени имоти в урбанизирана територия, с наличието на Ел. и ВиК инфраструктура, които да поемат негативите, в следствие на колективно вземаните решения на Общинския съвет.

Искам да припомня, че това е единствения план на микрорайон в гр. Варна, който не е обжалван по съдебен ред от живущите в квартала.

Няма да коментирам неадекватния популизъм на общинския съветник Костадин Костадинов, който предлага Община Варна да изкупи част от частните парцели, с цел изграждане на паркове. Факт е, че Община Варна не може да осигури финансиране даже и за отчуждаване на имоти, попаднали под велоалеята, финансирана с европари".

Нели Георгиева - собственик на агенция за недвижими имоти