Холивуд продължава да дискриминира ЛГБТ хората
Холивуд продължава да дискриминира ЛГБТ хората / Guliver/Getty Images

Холивуд продължава да дискриминира на расов и сексуален принцип, гласят нови данни, цитирани от британския "Индипендънт".

От 126 филма, публикувани от големите студия през последните 12 месеца, едва 22 или 17% включват герой с алтернативна сексуална ориентация. Това гласи проучване на организацията GLAAD, чиято цел е по-доброто разбиране и общественото равенство на лезбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) хора в САЩ.

Обама стана първият US президент на корица на списание за гейове (СНИМКИ)

Активистите алармират, че докато този дял е трайно нисък и не се наблюдава спад в сравнение с миналата година, не такава е ситуацията с расовото многообразие на гей филмовите герои.

Само 25,5% от тези персонажи в 22-та филма са различни от бели, като миналата година този дял е бил 32%. Само 6,4% са ЛГБТ-азиатците, а 8,5% са чернокожи.

Студия като „Дисни” и „Парамаунт” не са включили нито един ЛГБТ-герой в своите ленти, които са съответно 11 и 12 през 2015 г. Най-толерантното студио е „Лайънсгейт”. В 8 от техните 24 филма има такива персонажи.

Само един американски блокбъстър, "Гореща гонка" с Рийз Уидърспуун и София Вергара, включва транссексуален герой. Шокиращо или не, по този показател се наблюдава нарастване в сравнение с миналата година.

Прекалено често, малкото ЛГБТ-герои на големия екран са обект на шеги или са персонажи с характер на талисмани", заяви президентът на GLAAD Сара Кейт Елис, цитирана от "Индипендънт". "Филмовата индустрия трябва да възприеме нови и толерантни сценарии, ако иска да остане конкурентноспособна и уместна", допълни тя.

Проучването идва след като тазгодишното издание на наградите "Оскар" предизвика остри критики за липсата на расово разнообразие във филмите, отличавани от Американската академия за филмово изкуство. В повод се превърна факта, че за втора поредна година в нито една от актьорските категории не беше номиниран изпълнител, с различен от бял цвят на кожата.

Докато независимата филмова индустрия продължава да легитимира имиджа на ЛГБТ-обществото с популярни и високооценени ленти като "Карол" и "Момичето от Дания", изглежда че големите студия нямат интерес от това.

Източник: БГНЕС