Котката е символ на красота и изящество още от дълбока древност. Египтяните са тези, които утвърждават котката като свещено животно. Тогава те са живеели в позлатени домове и са хранени само с изтънчени храни. Имало дори закон, според който при пожар, наводнение или земетресение, гражданите са длъжни първо да изведат котките на безопасно място. Чак след това можели да се погрижат за децата, старците и другите животни.

Вижте класацията на най-известните породи:

5. Свещена бирманска котка

Тя има дълго тяло и копринено мека козина, която е светла или златиста. Теима бели ръкавички на всяка лапичка. Красиви и игриви.

Котките са по-интересни от политиката

4. Бринаска късокосместа котка

Идеални са за тихи апартаменти и се адаптират се бързо, когато са сами. Идеалин са тези, които не са гледали котка. Те са интелигентни и лоялни.

Котешкият характер според цвета на козината

3. Турски ван

Породата е много подходящи за семейства с деца. Те са пъргави, здрави, интелигентни и любопитни. Но тези котки обичат да си играят със забранени предмети.

Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота?

2. Сиамска котка

Най-известната от късокосместите котки. Те са със сини очи и ннеобикновена шарка ан козината. Темпераментни и общителни и приятелски настроени.

1.Персийска котка

Известни са с дългата си козина и формата на тялото си. Мили и внимателни, не изискват много грижи, но се нуждаят от къпане по-често.