Дронът, ударил самолет на Хийтроу, може да се окаже найлонова торбичка
Дронът, ударил самолет на Хийтроу, може да се окаже найлонова торбичка / ThinkStock/Getty Images

Предметът, който се удари наскоро в самолет Еърбъс А-320 на "Бритиш еъруейз", не е бил безпилотен самолет и може да се окаже просто найлонова торбичка, съобщиха британските власти, цитирани от Франс прес.

Транспортният министър Патрик Маклафлин заяви пред парламента, че не става дума за дрон. Поради липса на достатъчно данни британската служба за въздушни злополуки е решила да приключи предварителното разследване. Предметът може да е найлонова торбичка или нещо друго, подчерта държавният министър към министерството на транспорта Робърт Гудуил. "В момента на кацане пилотът трябва да се концентрира върху много неща, така че не знаем какво всъщност е видял", заяви той наскоро.

Пътнически самолет едва не се сблъскал с дрон над Париж

На 17 април пилотът на самолета Еърбъс А320, пристигащ от Женева, съобщи пред британската полиция, че смята, че е бил ударен от безпилотен самолет, но е успял да кацне на летище "Хийтроу" със 132 пътници и 5 души екипаж. След технически преглед беше решено, че самолетът е годен да продължи да лети.

Дронът - детска играчка, скъпо удоволствие или технология на бъдещето?

От април до октомври 2015 г. над британските летища са били избегнати на косъм 23 сблъсъка между самолети и безпилотни самолети, съобщава британската агенция за въздушна сигурност, която разследва опасното сближаване между летателни апарати. Според британските закони дроновете не бива да се приближават до самолети, хеликоптери и летища и не трябва да летят на височина над 122 метра.

Източник: БТА