40% от работещите със стрес
40% от работещите със стрес / Sofia Photo Agency архив
40% от работещите със стрес
86515
40% от работещите със стрес
40% от работещите със стрес
  • 40% от работещите със стрес
  • 40% от работещите със стрес

Борбата със стреса на работното място е във фокуса на тазгодишното отбелязване на Световния ден за безопасност на труда, 28-ми април.

Днес се почитат и загиналите при трудови злополуки. У нас изследване на Главната инспекция по труда показва, че 40 процента от работещите хора се оплакват от стрес, а над 60 процента споделят, че се чувстват уморени.

Около една четвърт от работещите българи имат проблем със съня, стават тревожни или раздразнителни, вследствие на стреса.

Само три дни трябва да работят 40-годишните

През 2015-та година 85 души у нас са загубили живота си при инциденти по време на работа, показва статистиката на Националния осигурителен институт. Повечето от тях са работили без трудов договoр и при необезопасени условия на труд.

За същия период служителите на Главната инспекция по труда са установили 220 хиляди нарушения при проверяването на над 40 хиляди фирми и предприятия в страната, посочи шефът на инспекцията Румяна Михайлова. Тя очерта и положителната тенденция.

"Все повече стават работодателите, които считат, че инвестицията в условията на труд и в безопасността и здравето е ако не безценна, то поне е оправдана", коментира тя.

Каква е връзката между пушенето и намирането на работа?

Въпреки че след 2000-та година трудовите злополуки, завършили със смърт, намаляват, статистиката остава тревожна, заяви управителят на НОИ Бисер Петков.

През миналата година в НОИ са регистрирани 3052 трудови инцидента, като най-много от тях са станали в дейностите сухопътен транспорт, държавно управление и търговия на дребно.