Каква е връзката между пушенето и намирането на работа?
Каква е връзката между пушенето и намирането на работа? / Thinkstock/Getty Images

Пушачите по-трудно намират работа в сравнение с непушачите и поради тази причина по-дълго са безработни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Освен това когато намерят работа, пушачите печелят по-малко пари от непушачите, заявиха авторите на изследването от Станфордския университет в Калифорния.
За да изяснят връзката между тютюнопушене и продължителна безработица, те интервюирали 131 безработни пушачи и 120 безработни непушачи. Участниците в изследването отново били интервюирани 6 месеца и 1 година по-късно.

Най-големите безумия на интервю за работа (ВИДЕО)

"Констатирахме, че пушачите далеч по-трудно намират работа от непушачите", отбеляза ръководителката на изследването Джудит Прохаска от медицинския факултет на университета.

12 месеца след началото на анкетата едва 27 на сто от пушачите намерили работа, докато това се отнасяло за 56 на сто от непушачите. Почасовото заплащане на намерилите работа пушачи било с 5 долара по-малко.

Най-важните 12 думи при интервю за работа

Други изследвания също показаха връзка между тютюнопушенето и безработицата както в САЩ, така и в Европа, но е трудно да се установи причинноследствена връзка. "Дали пушенето е причина за безработицата или е следствие от нея? - се пита д-р Прохаска. - Не знаем дали за пушачите е по-трудно да намерят работа или за тях рискът да загубят работното си място е по-голям, дали непушачите, които напуснат работа, са стресирани и тогава стават пушачи."

Десет интересни факта за тютюнопушенето

Като взели предвид някои фактори, сред които възраст, образователен ценз, здравословно състояние, учените заключили, че нивото на заетост сред пушачите е с 24 на сто по-ниско, отколкото сред непушачите.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА