Розмаринът и чаят от мента засилват паметта
Розмаринът и чаят от мента засилват паметта / ThinkStock/Getty Images

Розмаринът засилва паметта с 15 процента, дори и да не се консумира, а само да има такъв аромат в помещението, съобщи в. "Дейли телеграф".

Процентът може да не изглежда голям, но той е достатъчен за възрастен човек да си спомни, че трябва да си изпие лекарствата.

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Според учени от университета на Нортъмбрия, при вдишването на аромат от розмарин летливите съединения преминават в кръвта през дробовете и достигат до мозъка, където въздействат върху процесите на паметта.

Учените са проверили въздействието на подправката върху възрастни хора с помощта на 150 здрави пенсионери. Те са седели в помещения, ароматизирани на розмарин, лавандула или без аромат, като е трябвало да предадат някакво съобщение в определен момент или да разменят задачите си с друг човек. Седящите в стаята с аромат на розмарин се представили много по-добре в теста за памет от останалите две групи.

Лимон и розмарин за повече концентрация

С друг експеримент същият екип установи, че чаят от мента засилва дългосрочната памет, работната памет и вниманието, за разлика от чая от лайка, който значително намалява концентрацията.

"Интересно е да се наблюдава противоположният ефект върху настроението и когнитивните способности на два различни билкови чая", каза д-р Мос от екипа. „Възбуждащият и освежаващият ефект на ментата и успокояващият ефект на лайката, наблюдавани от нас, са известни свойства на двата чая".

Източник: БТА