Българи в чужбина на протест срещу промените в Изборния кодекс
Българи в чужбина на протест срещу промените в Изборния кодекс / DarikNews.bg, архив

Българи в чужбина започнаха петиция срещу промените в Изборния кодекс. Те възразяват срещу решението избирателни секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако промените влязат в сила, се посочва в петицията. В документа българите зад граница критикуват решението да няма избирателен район "чужбина" и заявяват, че прибързано въвеждане на електронното гласуване крие рискове и не е решение.

Калфин: АБВ ще напусне правителството, ако бъде приет Изборният кодекс в този вид

Сънародниците ни настояват президентът да наложи вето и да върне за ново обсъждане спорните текстове в Изборния кодекс. Срещу готвените промени се състояха и два протеста - в Лондон и Брюксел.

Българи, живеещи в Лондон, излязоха на протест срещу решението да се отмени възможността да се образуват избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на България.

В Брюксел също казаха "не" на промените в изборното законодателство, като недоволните организираха флашмоб пред постоянното представителство на страната ни.

Ще гласуваме под строй

Петицията под наслов „Искам да гласувам. Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс", която се разпространява в интернет, е адресирана до президента, министър-председателя и депутатите в 43-то НС. В нея сънародниците ни зад граница възразяват срещу решението избирателни секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата. Ако промените влязат в сила, около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват. Това са 42% от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, което е значим отлив за избирателната активност в България, се посочва в петицията.

Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове, заявяват още българите в чужбина, като уточняват, че застават зад каузата електронно гласуване, но когато е навременно въведено и след необходимата подготовка. Сънародниците ни изразяват и огорчението си от факта, че не се допуска създаването на дълго обещавания избирателен район „Чужбина". Участниците в петицията настояват президентът да върне за ново обсъждане спорните текстове от Изборния кодекс.