Ще гласуваме под строй
Ще гласуваме под строй / БГНЕС
Ще гласуваме под строй
86266
Ще гласуваме под строй
Ще гласуваме под строй
Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй

Вече ще гласуваме задължително в изпълнение на гражданския си дълг. Няма да бъдем поощрявани за използването на правото си на глас, но ще бъдем санкционирани, ако не го направим - като ни изключат от избирателните списъци.

Това реши парламентът след като близо три часа дебатира и в крайна сметка прие окончателно първия текст от промените в Изборния кодекс.

Депутатите решават окончателно за задължителното гласуване

След като гласуването стане задължително, от ГЕРБ предлагат в бюлетината да се даде възможност за отбелязване "Не подкрепям никого".

Идеята или да отидеш до урната, или да бъдеш изключен от избирателния списък, срещна закани от страна на БСП и ДПС, че ще я атакуват в Конституционния съд. Контрааргументът на вносителите от Патриотичния фронт - това било първа стъпка към борбата с купения и корпоративния вот, както и намаляване на влиянието на добре организирани етнически групи.

Ще гласуваме под строй
netinfo

Гроздан Караджов от Реформаторския блок и Димитър Байрактаров от ПФ влязоха в сблъсък.

"Тези опити за мимикрия на народна любов не са от вчера. Още през 1892-1893 г. Алеко Константинов ги е описал тези хубавци, дето ги внасят тези текстове. Затова ще ви предложа друг текст - редакционен. Ще ви го оставя, госпожо Цачева", коментира Гроздан Караджов и добави, че в чл.5 на Изборния закон във фейлетона на Алеко Константинов той казва "три дена преди избора, както и в дена на избора, се почва морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако избирателите са заети с отбиване на пътна повинност или друго, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните".

"След като влязохме в сферата на фейлетоните, аз ще цитирам един велик българин - "История Славянобългарска" - О, неразумний, депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината...". А истината е, че лъснахте и че за пореден път е важно да се прегърнете с ДПС под мотива, че задължителното гласуване било нещо много страшно", коментира в отговор Димитър Байрактаров.

Парламентът: Референдум и избори не може в един и същи ден

Истината според Патриотите била, че тези, които са против задължителното гласуване, подкрепяли ДПС.

От блока пък обясниха, че идеята е "глупост" и само ще сплоти електората на движението. В крайна сметка обаче идеята мина с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и част от БДЦ.

Ще гласуваме под строй
netinfo

В кулоарите на парламента управляващите уточниха, че се предлага санкцията за негласуване - дерегистрация, да се налага, ако на два национални вота човек не е отишъл до урната. Освен това няма да има стимули за гласуване, каквато беше първоначалната идеята.

Парламентът отхвърли предложението да се създаде избирателния район "Чужбина". И реши референдумите да не се провеждат задължително с избори, ако такива се провеждат в същата година. Така предстоящото допитване до хората, инициирано от "Шоуто на Слави", вероятно ще се проведе през лятото.