Как да се съхрани българският език зад граница
Как да се съхрани българският език зад граница / БГНЕС, архив
Как да се съхрани българският език зад граница
86356
Как да се съхрани българският език зад граница
Как да се съхрани българският език зад граница
  • Как да се съхрани българският език зад граница
  • Как да се съхрани българският език зад граница

Втори форум на българските училища от Западното полукълбо започва днес в Чикаго.
В него ще се включат представители на български училища от 11 американски щата, от десет училища в Канада и пет в Европа.

Форумът ще продължи два дни, а участниците в него ще обсъждат съхраняването на българския език и националните ценности зад граница.

Броят на българските училища зад граница непрекъснато се увеличава. В момента те са над 250. Само в Чикаго има 12 български училища. През последните години нараства и броят на българчетата, които се раждат в чужбина.

Шест пъти са се увеличили българските училища в Чикаго

По данни на статистиката през 2015 извън пределите на България са се родили 19 хиляди деца, регистрирани като български граждани. Мисията на родните училища зад граница да съхранят българския език, националната идентичност и самосъзнание на децата ни трябва да бъде подкрепена и от държавата, заяви говорителят на Асоциацията на българските училища в чужбина Снежина Мечева, която е и директор на училището към посолството ни в Лондон.

"Разбираме, че на фона на световните драми, които се разиграват в момента, всичко се преосмисля, но ние учителите виждаме, че този въпрос с езика е свързан с националната сигурност на България и ако някои политици считат, че това е въпрос, който може да бъде отложен, това е късогледство. Става дума за българския език, на който се крепи националното самосъзнание на България, защото ако има демографска криза у нас, съхранението на българската нация става в този момент и извън границите на България", коментира Снежина Мечева.

Искаме въвеждане на матури по български език в страните от ЕС

За участие във форума са се регистрирали над 100 души, като ще се включат представители на български училища от 11 американски щата, от 10 училища в Канада, както и от пет български училища в Европа - две от Великобритания, две от Кипър и едно от Австрия.

Домакин и инициатор на събитието е българското училище „Джон Атанасов" в Чикаго. Форумът е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и се организира със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина, посолството на България в САЩ и консулството ни в Чикаго. Ще участват също представители на Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за българите в чужбина.

Представителите на българските училища в чужбина очакват да получат информация за това какви подзаконови разпоредби ще разпише Министерски съвет, за да се организира, контролира и разширява дейността им, както и ще бъдат ли предприети действия за изготвяне на адаптирани програми и учебници за чужбина. Ще бъде поставен и въпросът за държавна подкрепа на петициите за издигане статута на българския език в рамките на Европейския съюз.

По време на форума в Чикаго ще бъдат представени учебници и помагала на различни български издателства. Форумът продължава и утре, а преди закриването му участниците ще се поклонят пред паметника на Васил Левски до българска православна църква „Св. Иван Рилски" в Чикаго.