Шест пъти са се увеличили българските училища в Чикаго
Шест пъти са се увеличили българските училища в Чикаго / ThinkStock/Getty Images

Шест пъти са се увеличили българските училища в Чикаго през последните години. От две училища с около 40 възпитаници през 2001 година, днес българските училища в американския град са 12, а учениците в тях стотици.

Разрастването на училищата зад граница е знак за намеренията на много от българите да се върнат в България, заяви пред Дарик директорът на училище „Джон Атанасов" в Чикаго Боянка Иванова.

Българин разработва технологии за Космоса в САЩ (ВИДЕО)

Училището започва работа през 2001 година. Тогава 12 ученици учат в една класна стая. Днес картината е различна и учениците са много повече, заяви Боянка Иванова:

"Днес наброяват 200. Преди училищата в Чикаго бяха само две - към църквите, а днес са 12. С издадените удостоверения за завършено обучение по български език, история и география, нашите деца може да се връщат в родината при такова желание или наложило се обстоятелство, без да полагат приравнителни изпити".

Кои са българските хайдути в Чикаго (ВИДЕО)

Фактът, че българските училища в чужбина стават все повече Боянка Иванова тълкува като знак, че много българи искат децата им да се върнат в България:

"Това, че се увеличава броят на училищата и учениците като цяло трябва да говори за едно заявление за завръщане, едно намерение на българите да се завърнат. Или поне децата им да се завърнат, но не казвам, че всички ще го направят. Езикът е единственият предмет, който трябва да се учи от детска възраст. Всичко друго може да се навакса".

Учебната програма по родни предмети на българското училище „Джон Атанасов" в Чикаго е призната в щата Илинойс от Министерството на образованието. Това позволява предметите да бъдат включени в дипломите за средно образование на българските деца, които те получават от американските средни училища.