ДАНС разби печатница с половин милион фалшиви евро
ДАНС разби печатница с половин милион фалшиви евро / Дарик - Велико Търново

При специализирана акция във Велико Търново бе разкрита нелегална печатница за фалшиви пари в свищовското село Деляновци и бяха иззети материали за над 2,5 милиона еврови банкноти.

Прокурори от Окръжната прокуратура в Плевен, разследващи полицаи от МВР, подпомагани от агенти на ДАНС в 6.30 часа тази сутрин са нахлули в имоти и са започнали претърсвания и изземвания на територията на град Левски, Деляновци и плевенското село Козар Белене. Къщата била превърната в печатница.

Оказало се, че минифабриката е произвеждала огромно количество фалшиви банкноти, документи и дори сим-карти. Полицаите спипали нелегалните фабриканти с мастило по пръстите, докато печатали ментетата. Задържани са трима мъже на възраст между 30 и 40 години.

ДАНС спря печатница за фалшиви пари в кюстендилско

Двама от тях са осъждани за същото престъпление. Единият има присъда лишаване от свобода от Окръжния съд във Варна, която не е преведена в изпълнение, защото се е укривал. Бил е обявен за издирване с телеграма от август 2014 г., а с европейска заповед за издирване от февруари 2016 г. Две от лицата са от Шумен, а едното е от Левски.

Задържаният от Левски е осигурил имота за печатницата в свищовското село Деляновци, той се водел на името на сина му, който от месеци живеел в Канада.

Полицията ликвидира печатница за фалшиви пари

Стойността на фалшивите банкноти е на стойност поне половин милион евро. Сред фалшификатите са намерени много подправени лични карти и купища сим-карти за телефони, като някои дори са неразпечатани.

Осем часа след началото на спецоперацията, наблюдаващият прокурор Георги Асенов от Окръжна прокуратура Плевен обяви, че са иззети огромен брой фалшиви банкноти. "До момента са преброени 24 000 копюри от по 100 евро", уточни той.