Полицията ликвидира печатница за фалшиви пари
Полицията ликвидира печатница за фалшиви пари / Sofia Photo Agency

Служители от „Противодействие на икономическата престъпност” от Несебър, „Икономическа полиция” Бургас и „Специализирани полицейски сили” от Бургас ликвидираха печатница за фалшиви пари в село Черни връх, община Камено.

Там те открили компютърна конфигурация и принтер-скенер, с който били правени фалшиви десетолевки. В момента на изготвяне е задържан 50- годишният Димитър Георгиев от Бургас, който веднъж е осъждан за фалшификация на пари, изтърпял присъда в местния затвор и освободен отам през януари тази година.

Повдигнато му е обвинение и е задържан под стража. Установено, е че Георгиев използвал няколко души за разпространители на “готовата продукция”. В момента на удара били открити 70 заготовки за купюри от по 10 лева. Целта на фалшификатора била неистинските банкноти да бъдат използвани в суетнята около търговията с животни по Великденските празници.

Димитър Георгиев произвеждал по 10 и 20 лева, тъй като това не би усъмнило силно някого при сключване на сделка. Парите били сканирани и впоследствие към тях бил добавян цигарен бандерол за симулация на разноцвеноста на лентата в средата. Те, обаче, не разполагали с воден печат и с характерните релефни очертания.