Жертвите на мощния трус в Еквадор се увеличават
Жертвите на мощния трус в Еквадор се увеличават / БГНЕС

Еквадорският министър по въпросите на сигурността съобщи, че жертвите от земетресението вече са 350, предаде Асошиейтед прес.

До 100 000 души може да се нуждаят от помощ в поразения от мощното земетресение район в Еквадор, заяви испанския Червен кръст, цитиран от АП. Още няма официална оценка на засегнатите, но се предполага, че от някакъв вид помощ се нуждаят между 70 000 и 100 000 души. От 3000 до 5000 души имат нужда от временен подслон, след като домовете им са били изравнени със земята от труса, посочва в комюнике организацията.

Има ли връзка между трусовете в Япония, Еквадор и тези на Балканите?

Испанският клон на международния Червен клон посочи, че помага на еквадорските си колеги да установят какви са нуждите в пострадалата област. Около 800 доброволци и членове на еквадорския Червен кръст участват в издирвателни и спасителни операции и помагат в оказването на първа помощ и друго съдействие на населението в зоната на труса.

Испания изпрати военен самолет с 47 специалисти спасители и пет обучени кучета да помагат на властите в търсенето на оцелели.

На фона на стичащата се в Еквадор помощ службата за координиране на действията по сигурността благодари на Мексико за изпращането на 120 спасители.

Жертвите на мощния трус в Еквадор се увеличават
netinfo
Готовност да окаже помощ изрази и Германия. "Посолството ни в Кито предложи на еквадорските власти да помогне с всичко необходимо за справяне с последиците от опустошителното земетресение. Очакваме отговор от еквадорското правителство, каза на пресконференция говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер, цитиран от ТАСС.

По предишни данни загиналите при земетресението бяха най-малко 272-ма, а ранените - хиляди.

Мощен трус от 7,8 по Рихтер разлюля Еквадор

Това е най-голямата трагедия от 67 години, подчерта държавният глава, който се завърна спешно от визита в Италия. "Има признаци на живот под много от развалините и изваждането на живите е приоритет", добави Корея в телевизионното обръщение.
Той съобщи, че 2068 души са ранени при труса. Държавният глава каза, че в най-скоро време в най-зле засегнатите райони се очаква да пристигнат две мобилни болници.

В шест провинции е обявено извънредно положение.

Жертвите на мощния трус в Еквадор се увеличават
netinfo
Подземен трус с магнитуд 7,8 разлюля Еквадор вечерта на 16 април. Епицентърът му бе в района на град Педерналес в провинция Манаби на дълбочина 20 км. От тогава бяха регистрирани над 160 вторични труса.

В Япония продължават спасителните операции след двете земетресения

Редица страни от региона, включително Боливия, Колумбия и Венецуела, вече изпратиха спасителна и хуманитарна помощ на Еквадор.

Източник: БТА