Най-малко 230 души загинаха, а близо 600 са ранени при мощно земетресение с магнитуд 7,8, което разтърси крайбрежието на Еквадор и вся паника на стотици километри навътре на сушата, съобщи вицепрезидентът на южноамериканската страна Хорхе Глас Еспинел, цитиран от ТАСС.

Това е най-силното земетресение, регистрирано в Еквадор от 1979 г., уточнва БТА.

Геофизичният институт на САЩ съобщи, че земетресението е регистрирано около 3.00 ч. в нощта срещу неделя. Огнището на труса е било в района на град Педерналес, провинция Манаби, на дълбочина 20 км.

В Еквадор е обявена опасност от цунами, както и извънредно положение. „На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 км от епицентъра", заявиха от Центъра за предупреждение за гигантски вълни в Тихия океан, цитирани от БГНЕС.

Мощен трус от 78 по Рихтер разлюля Еквадор над 200 жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Ново силно земетресение разлюля Япония

Най-близкото населено място до епицентъра на труса е намиращият се на 27 км град Муисне, който е в рядконаселена зона с риболовни пристанища, популярна сред туристите.

Вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас заяви в телевизионно обръщение, че по първоначални данни са загинали 41 души в градовете Манта, Портовиехо и Гуаякил, намиращи се на няколкостотин километра от мястото, където трусът удари малко след падането на нощта. Той каза, че броят на загиналите вероятно ще се увеличи, тъй като тепърва идват нови информации от най-засегнатите места.

Хора споделиха в социалните мрежи снимки на срутени къщи, разцепен на две покрив на търговски център и срутен мост в крайбрежния град Гуаякил.

В Кито трусът продължи около 40 секунди и много хора излязоха уплашени по улиците. Някои части от столицата останаха без ток и без покритие за мобилните телефони. Затова мнозина комуникират чрез мобилното приложение "УотсАп".

Летището в Манта бе затворено, след като контролната кула се срути от земетресението. Водноелектрически централи и нефтопроводи бяха спрени като превантивна мярка.

Преработващата по 110 000 барела на ден петролна рафинерия "Есмералдас" също спря работа.

Президентът Рафаел Кореа, който е в Рим, след като вчера взе участие в конференция във Ватикана, заяви в "Туитър", че е подписал указ за въвеждане на извънредно положение и че може да се върне в Еквадор най-рано днес следобед.

Властите на Еквадор планират да заделят 300 милиона долара за ликвидиране на последиците от силното земетресение край бреговете на страната в събота вечерта, съобщи на пресконференция вицепрезидентът на страната Хорхе Глас.

"За да реагираме на тази извънредна ситуация (ние) имаме 300 милиона долара", каза Глас на пресконференция, цитиран от ТАСС.

Мощен трус от 78 по Рихтер разлюля Еквадор над 200 жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo