Френски министър: Ще има последици за Великобритания, ако напусне ЕС
Френски министър: Ще има последици за Великобритания, ако напусне ЕС / БГНЕС, архив

Ще има последици за Великобритания, ако на референдума през юни гласува за излизане от Европейския съюз, заяви френският министър на икономиката и промишлеността Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е поредното предупреждение от чуждестранен лидер за потенциалния ефект от Брекзита. Британската кампания за напускане на ЕС лансира аргумента, че страната лесно ще предоговори търговски споразумения със съюза и ще си възвърне статута на световна сила.

Г-20: Перспективата за Брекзит вреди на световната икономика

Макрон обаче предупреди пред Би Би Си, че Великобритания ще има проблеми с възстановяването на достъпа си до единния пазар, ще загуби своята преговорна сила в разговорите за защита на нейния отслабен стоманодобивен сектор от конкуренцията на Китай и може да привлече повече бежанци.

"Вие сте велика страна и... вашето бъдеще на велика страна е не извън ЕС, а като част от клуба и да (го) трансформирате заедно с останалите велики страни", подчерта френският икономически министър пред британската обществена телевизия.

Макрон предупреди, че със сигурност ще има последици за Великобритания ако напусне Европейския съюз, "тъй като в противен случай не би имало смисъл (от неговото съществуване)". При Брекзит и други държави може да последват британския пример, допълни освен това той.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Малко повече от два месеца преди референдума, насрочен на 23 юни, двата лагера са с изравнени позиции, отбелязва Ройтерс. В тази обстановка кампанията става все по-ожесточена, като всяка от двете страни обвинява другата, че си играе със страховете на хората и пробутва полуистини, за да убеди избирателите.

Неколцина чуждестранни лидери подкрепиха оставането на Великобритания в Европейския съюз. Очаква се президентът на САЩ Барак Обама също да подкрепи британския премиер Дейвид Камерън в опитите да му да убеди своите сънародници да гласуват в подкрепа на членството в ЕС при посещението си в Лондон следващата седмица.

Източник: БТА