Колко души от цял свят са се присъединили към ИД в Ирак и Сирия
Колко души от цял свят са се присъединили към ИД в Ирак и Сирия / снимка: Thinkstock/Getty Images

Над 30 000 бойци от целия свят участват в операциите на терористичната група Ислямска държава в Ирак и Сирия, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Той призова да се реши проблема с поддръжката на терористите от правителствата на някои страни.

Бойците на Ислямска държава намаляха рекордно

Над 30 000 души от цял свят за се присъединили към ИД в Ирак и Сирия. Тези чужди бойци ще представляват значителна заплаха за сигурността на своите родни страни и на трети страни, когато се върнат, каза Бан. По думите му ИД се е научила да извлича приходи от незаконни дейности и да вербува умело в редиците си младежи, в това число и момичета, като използва за целта интернет и социалните мрежи.

Ислямска държава с отровни оръжия като през Първата световна война

Бан каза, че с това явление трябва да се води борба на всички равнища - от противодействието на разпространението на радикалните идеи до пресичането на пътуванията на бъдещи терористи до Сирия и Ирак.

Ислямска държава: Вчера беше Париж, днес е Брюксел, Аллах знае къде ще е утре

Бан подчерта необходимостта от изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност, посветени на противодействието на тероризма, които предвиждат санкции срещу терористичните организации.

"Ислямска държава" създала фабрика за самоубийци в Европа

Той призова страните да предприемат по конкретни стъпки за пресичане на незаконната търговия на ИД с петрол и природен газ и с предмети, представляващи културна ценност, както и за пресичане на отвличанията на ИД с цел получаване на откуп.

Източник: БТА