Агенти засичат хора със съмнително поведение на парижките летища
Агенти засичат хора със съмнително поведение на парижките летища / ThinkStock/Getty Images

Двама профайлъри - агенти, които засичат хора със съмнително поведение - работят на летищата в Париж след атентатите в Брюксел на 22 март, предаде Франс прес, като цитира компанията-оператор на летищата Еропор дьо Пари.

На летищата като част от допълнителните мерки за сигурност, които се очаква да бъдат въведени след нападенията от 22 март в Брюксел, ще бъдат проведени и изпитания в идните месеци на система за лицево разпознаване при проверка на паспортите. При този механизъм няма да е нужно хората да слагат пръста си на малък екран, за да бъдат идентифицирани, а просто да покажат лицето си на екрана, който ще направи асоциация между тях и снимката от паспорта.

Разкрития за мрежа, която стои зад атаките в Париж и Брюксел

"Ако се предполага, че човекът може да създаде трудности, системата автоматично задейства тревога до полицейските служби, които незабавно ще дойдат да разпитат човека", заяви Огюстен дьо Романе, директор на компанията-оператор на парижките летища.

Той каза, че работи с френските полицейски служби, за да удвои до три години автоматизираните проверки на паспортите и да ги направи по-добри.
На летищата в някои зони е засилено и видеонаблюдението, за да може властите да са в състояние да следят хората, които минават оттам.

Белгийска следа в предотвратените атентати във Франция

Преди 11 септември 2001 г. ние имахме 1000 камери, а днес имаме 9000 камери, каза Дьо Романе.

Над 95 милиона пътници преминават през двете летища в на Париж - в Роаси и в Орли. Двете летища са вторите в Европа по трафик на пътници след лондонските.

Източник: БТА