Обвиниха 19-годишен за убийството на Александра от Провадия
Обвиниха 19-годишен за убийството на Александра от Провадия / снимка: МВР

13-годишната Александра Сивриева от Провадия е била убита още при изчезването й. Според съдебните медици смъртта й е настъпила в период, който съвпада с времето на изчезването на жертвата - 22 март. Това обяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Като вероятен извършител на престъплението е задържан 19-годишен младеж, на който вече е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство. Той и жертвата са се познавали, разкри още прокурор Чавдаров. Той отказа да уточни откъде е задържаният и как са се запознали с жертвата.

Задържаният Красимир Т. е направил пълни самопризнания.

Майката на убитата Александра: Кръв искам

Има доказателства, че убийството е било извършено в бившия ловен дом в Провадия, където бе открито тялото на Александра. Предварителните резултати от аутопсията показват, че момичето е починало след задушаване. Разследва се и вероятността момичето да е било изнасилено или с нея да е било извършено блудство.

Обект на грабежа са били златни накити, притежавани от Александра. Някои от тях все още се издирват.

Убили Александра заради златни бижута

В издирването на Александра са съдействали разследващи от съседни на Варна области - Добрич, Шумен и Бургас, отбеляза шефът на варненската дирекция на полицията старши комисар Даниел Пашов. Той разкри, че в тези 22 дни полицията не е проверявала ловния дом, въпреки че основните подозрения на роднините на момичето са били свързани с необитаемата сграда.

„Имахме категорични данни от разпит на свидетел, че тя се е качила в автомобил. Роднините казват, че основните им подозрения са за ловния дом. Когато вече я намерихме, благодарение на проведените оперативно-издирвателни мероприятия, всички данни в хода на издирването сочеха, че момичето се качило в сив автомобил, така че в тази посока проведохме разследването", обясни старши комисар Пашов.

Няма данни задържаният 19-годишен с инициали К. Д. Т. да е криминално проявен. За престъпленията, в които е обвинен, законът предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Задържаният е в ареста за 72 часа с прокурорска заповед. Вероятно утре окръжното обвиенение ще поиска постоянното му задържане.

Първоначално по подозрение за съпричастност към престъплението са били задържани трима. Активните процесуално-следствени действия продължават и в момента, за установяване на съпричастността на други лица към отделни моменти на тежкото престъпление. Назначени са множество съдебни експертизи, имащи отношение към доказване на престъплението, като все още резултатите се очакват.

Тялото на 13-годишната Александра Сивриева от Провадия бе открито във вторник в изоставена постройка в родния й град. Александра беше обявена за общодържавно издирване на 3 април, след като на 22 март по обяд напуснала дома си и оттогава беше в неизвестност.