От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси
От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси / Sofia Photo Agency, архив
От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси
86049
От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси
От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси
  • От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси
  • От септември ще имаме право на разплащателна сметка с по-ниски такси

От септември ще имаме право на една разплащателна сметка с по-ниски такси към банката. Тези законодателни промени бяха приети на днешното заседание на правителството.

Кредитният консултант Тихомир Тошев обясни за Дарик, че измененията се въвеждат заради европейска директива и ще доведат до намаляване на таксите ни към банката по тази разплащателна сметка с между 20 и 30%. Ще бъдат определени тавани на таксите за откриване на сметка, поддръжка и превод, които не трябва да се надминават. Всеки, който си открие такава разплащателна сметка, няма да има право на друга с преференциални намаления.

Как българин ограби банка, докато седи на пейка пред офиса й

Идеята на законопроекта е да се даде достъп на всички хора до банкови услуги на приемливи цени.

"Всяка банка ще предложи една специална сметка, която ще бъде на по-ниска цена, отколкото стандартните банкови сметки. И от нея всеки, който си я открие, ще може да прави стандартните банкови операции - разплащания, парични преводи, внасяния, тегления, на по-ниски цени. Определянето на тези по-ниски цени ще стане, като БНБ ще е длъжна да води статистика за средните цени за всички тези услуги. И цените на тази специална сметка трябва да са под средните за страната", обясни Тошев.

Лихвите по влоговете вече са под 1%

А това ще доведе до поевтиняване на базовите услуги в тази конкретна разплащателна сметка с около 20-30%:

"БНБ ще е длъжна, освен да определи средните цени, да създаде сайт или част от сайта на БНБ, в който всеки потребител ще може да влезе и да сравни цените по сметките на всички банки, опериращи на българския пазар. Да може да прецени къде да си отвори и ползва такава сметка".

Тошев сподели очакванията си за намаленията:

"Очаквам, че по тази специална сметка откриването ще е под 5 лв., месечното поддържане ще е под 1 лв., основните разплащания и преводи ще са под 50 стотинки. Но никой не може да предполага какви точно ще са цените".

Ще имаме право само на една по-изгодната сметка, обясни още Тошев:

"Ще имаме право само на една такава сметка, не могат да се откриват такива във всяка банка".

Очакванията на Тошев са да се запазят сегашните цени при теглене на пари от банкомат. Тези, които имат карти в една банка, а теглят от банкомат на друга, е добре да знаят какви са таксите и да предвиждат това, когато теглят, допълни кредитният консултант. По думите му законът ще влезе в сила през втората половина на септември.