Изслушват Ирина Бокова в централата на ООН
Изслушват Ирина Бокова в централата на ООН / БГНЕС, архив

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова ще участва в изслушване заедно с останалите шест кандидати в централата на световната организация. Срещите ще се превеждат на официалния сайт на ООН на шестте официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

Сериозни кандидати в битката за следващ генерален секретар на ООН

Ирина Бокова ще бъде изслушана заедно с външния министър на Черна гора Игор Лукшич и бившия португалски премиер Антониу Гутериш. В сряда на изслушване ще се явяват бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.

На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Бокова: За мен е чест да бъда номинирана за генерален секретар на ООН

Седемте кандидати за поста генерален секретар на ООН ще присъстват на официално заседание, което ще се проведе в централата на световната организация от днес до 14 април. Дипломатите ще имат по две минути за отговор на всеки от въпросите, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници.

Пълномощията на Бан Ки-мун, който заема поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност.

Очаква се Съветът за сигурност да започне да разглежда кандидатурите не по-късно от юли.

Следващият генерален секретар на ООН би трябвало да бъде жена

В момента Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат. В края на 2015 г. Бокова беше определена за Политик на годината в традиционната класация на Дарик радио. В предаването "Годината" на Дарик пред Кирил Вълчев, Бокова заяви, че влиза в надпреварата за генерален секретар на ООН, защото вярва, че може да спечели.

България номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е представял държавите от Източна Европа, освен това всички те са били мъже. Постоянните членове на Съвета за сигурност (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция) не могат да издигат кандидати.

Българската номинация - тази на Ирина Бокова, бе направена от Външно министерство на 9 февруари тази година във връзка с решение на правителството на Пламен Орешарски от юни 2014 г.