Китайски ресторанти уволниха роботите си сервитьори, защото те се оказаха много непохватни - разливат напитките и супите, и хората започнаха да се оплакват от тях, съобщи в. "Мирър".
"Роботите не могат да носят добре супа и ястия, а и често се повреждат. Затова шефът реши повече да не ги използва. Уменията им са някак си недостатъчни" - разказа един от служителите.
Роботизирани барман и сервитьори действат по-бързо от хора
Ресторантите в провинция Гуанчжоу са платили по 7720 долара за наема на всеки робот. Допълнително всеки месец има разходи за електричество и поддръжка. Те обаче не могат да вършат всичко като хората. Трябва да следват само определен маршрут, не умеят да взимат поръчки, рисковано е да сипват гореща вода в чашите.
За сравнение заплатата на обикновените сервитьори в Китай е около 340 долара, повече от поддръжката на роботите, но не и толкова много. Затова управителите на ресторантите са решили, че си струва да имат само човешки персонал, макар и да признават, че роботите наистина привличат повече клиенти.
Как роботи обслужват гостите в хотел (ВИДЕО)
Чжан Юн от технологичния университет в Гуандун обясни, че роботите подобряват много продуктивността във фабриките, където са необходими повторяеми действия. Те обаче още не са достатъчно добри в среда, където е необходимо често общуване с хора.
Източник: БТА