Роботизирани барман и сервитьори действат по-бързо от хора
Роботизирани барман и сервитьори действат по-бързо от хора / ThinkStock/Getty Images

Този математически проблем е познат на не един метр д'отел - разполагате с помещение, пълно с жадни гости, барман и "шепа" сервитьори. В задачата се пита колко време ще мине, докато всеки гост получи желанието питие? Отговорът е "По-кратко", ако с обслужването се заемат роботи, съобщава сайтът Гизмаг.

Екип от Масачузетския технологичен институт е направил демонстрация на свои роботизирани барман и сервитьори, която показва, че благодарение на специален алгоритъм и умение за работа в екип, те могат да се справят с предизвикателството по-бързо в сравнение с човешки професионалисти.

В демонстрацията са участвали двурък робот-барман, който работи в екип с двама "сервитьори" - малки платформи на колелца, разнасящи напитките.

Специалисти не за пръв път демонстрират бармански и сервитьорски умения на роботи. "Питомците" на Масачузетския технологичен институт обаче са първите, показали способност да работят в екип. Роботите освен това използват усъвършенстван подход към сътрудничеството, подготвяйки се за възможни грешки, като например да изпуснат бутилка или да вземат и поднесат погрешна.

Източник: БТА