Разследват германска ТВ водеща за обида към Ердоган
Разследват германска ТВ водеща за обида към Ердоган / ThinkStock/Getty Images

Прокуратурата в германския град Майнц започна разследване срещу водещата Жана Бемерман от телевизионния канал ZDF заради прочетено от нея оскърбително стихотворение по адрес на турския президент Реджеп Ердоган. Това съобщи електронното издание на "Шпигел Онлайн".

Това е втори случай на обида към турския президент по германска телевизия. Веднъж вече Анкара протестира срещу сатирата по адрес на Ердоган, излъчена на 17 март по германския канал ARD.

Ердоган не иска уроци по демокрация от Запада

Германският посланик Мартин Ердман бе извикан в турското министерството на външните работи. Реакцията предизвика вълна от недоволство в германските медии, която беше последвана от стихотворението на Бемерман.

Телевизионната водеща по време на шоуто, излъчено на 31 март, поясни, че политическата сатира в предаването на колегите й е позволена от германската конституция. "Въпреки това, следващото, което ще прочета е забранено," посочи тя в ефира и след това прочете стих, състоящ се от обиди по адрес на Ердоган.

Бемерман е обвинена в нарушаване на чл. 103 от германския наказателен кодекс, според който "обидите спрямо представители на чужди държави се наказват с глоба или лишаване от свобода до три години", посочи говорител на прокуратурата.

Източник: БГНЕС