Китай налага ограничения върху информациите за Панамски документи
Китай налага ограничения върху информациите за Панамски документи / Guliver/Getty Images

Китай налага ограничения върху отразяването на скандала, свързан с огромното изтичане на документи от панамска юридическа фирма, станало известно като аферата "Панамски документи", предадоха световните агенции.

Търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано. Статиите и постовете, съдържащи думите "Панамски документи", излизат в търсачките, но не могат да се отворят, за да се види пълното им съдържание.

Отварят се само някои статии, посветени на скандала, в които се упоменават лица, които не са свързани с Китай, като например футболиста Лионел Меси.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват пари

Националистическият китайски таблоид "Глобал таймс" публикува редакционна статия, в която казва, че неидентифицирана могъща сила стои зад изтичането на документите. В статията се казва, че основни мишени на скандала са опонентите на Запада, по-специално руският президент Владимир Путин.

В редакционния коментар не се упоменават засегнати от изтичането на документи китайски лица.

САЩ проучват информацията за "Панамски документи"

Вчера редица медии по света съобщиха, че роднини на настоящи и бивши китайски политици и ръководни кадри са замесени в офшорни схеми и имат скрито богатство.

Само по себе си държането на пари в офшорни компании не е незаконно. Но журналистите, сдобили се с изтеклите от панамската фирма документи, казват, че те може да предоставят доказателства за укрито богатство с цел избягване на данъчно облагане и плащане на данъци, за пране на пари, за заобикаляне на санкции, за натрупване на пари от трафик на наркотици и за други престъпления.

Източник: БТА