Джипитата спират протестите
Джипитата спират протестите / ThinkStock/Getty Images

Общопрактукиващите лекари в България спират ефективните протестни действия от 4 април, но остават в протестна готовност. Това се казва в позиция на Управителния съвет на сдружението на джипитата след заседание, проведено във Велико Търново.

В старата столица са направени оценка и анализ на организирания национален протест, както и на постигнатото съгласие или несъгласие по теми, обсъдени на среща със здравния министър Петър Москов и неговия екип и с част от ръководството на НЗОК.

Лекарите не искат "за всеки косъм да пишат доклад"

Джипитата определят постигнатото съгласие по време на проведената на 30 март среща по теми, касаещи работата им, като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта за първична извънболнична помощ.

Разговорите с министър Москов не върнаха лекарите в кабинетите

Според тях срещата е показала, че вземането на правилни решения е единствено възможно, когато диалогът се води между страни, които са експерти в съответната област и имат делегирани права за това.

Общопрактикуващите лекари заявяват, че подкрепят всяко разумно искане на колегите от специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и за промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазване.

Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини

За да не бъдат пациентите на джипитата заложници при решаване на натрупаните проблеми и за да продължи започнатият диалог без натиск от никоя от страните и при нормални условия, от 4 април 2016 г. лекарите заявяват, че преустановяват ефективните си протестни действия. Декларират обаче, че остават в протестна готовност.

Общопрактикуващите лекари заявяват, че искат нормална работна среда, както и мнението им да бъде зачитано.