Земетресения, предизвикани от човешка дейност, заплашват 7 млн. души в САЩ
Земетресения, предизвикани от човешка дейност, заплашват 7 млн. души в САЩ / ThinkStock/Getty Images

Земетресенията, причинени от практиките по извличане на петрол и газ, заплашват седем милиона жители в централната част на САЩ, съобщи в понеделник Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) в своята първа карта на сеизмичните рискове, породени от човешка дейност, предаде ДПА.

В преработен вариант на картата на сеизмичните рискове в САЩ, правителствената агенция за първи път включва земетресенията, свързани с практики при извличането на петрол и газ, заедно с естествените трусове, отбелязва агенцията.
Марк Петерсен, ръководител на програмата по картографиране към института, каза, че включването на данните за земетресенията, предизвикани от човешка дейност, "значително подсилва" общата оценка на агенцията за риска от земетресения.

Мегацунами създало дюни исполини на остров Мадагаскар

Районите на шест южни и централни американски щата са показали увеличена сеизмична активност, свързана с човешка дейност, посочват изследователите. Те оценяват риска от причиняващо щети земетресение през следващата година на повече от един процент за райони в Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико и Арканзас.

Рискът в някои части на Оклахома и Канзас е оценен на 10 процента и повече, което е еквивалентно на риска от естествено земетресение в известния сеизмичен район на залива на Сан Франциско, посочва агенцията.

Най-населените райони в риск включват урбанизираните петролни зони на Далас-Форт Уърт в Тексас и Оклахома сити в Оклахома, които през последните години регистрират увеличение на сеизмичната активност.

Кои са най-силните земетресения в света?

Между 1973 г. и 2008 г. в региона са регистрирани средно 24 земетресения с магнитуд 3 или повече по Рихтер на година. От 2009 г. до 2015 г. средно годишно земетресенията са нараснали на 318, а пикът е достигнат през 2010 г. с 1 010 труса.
Изследователите смятат, че виновник за това е вкарването на отпадни води, получени при извличането на петрол и газ, в подземни кладенци, които са предизвикали земетресения по некартографирани досега разломи.

Хидравличният фракинг, при който се използва вода под високо налягане, за да се разбият скали и да освободят изкопаеми горива, рядко е бил причина за земетресения, твърдят изследователите.

Какво вещае Нострадамус за 2016-а?

Досега най-силното земетресение, регистрирано в близост до активни кладенци, е било с магнитуд от 5,6 през 2011 г. в Оклахома.

Петерсен заяви пред журналисти, че няма да се изненада, ако види земетресение с магнитуд от 6 в региона, и дори с магнитуд 7.

Източник: БТА