Мегацунами създало дюни исполини на остров Мадагаскар
Мегацунами създало дюни исполини на остров Мадагаскар / Guliver/Getty Images

Възможно е през последните 8000 години в Индийския океан да е паднал метеор, предизвикал чудовищно цунами, което е ударило Африка, предполага ново изследване, цитирано от Live Science. Цунамитата са гигантски разрушителни вълни, които често биват предизвикани от земетресения. През 2004 година земетресение и цунами в Индонезия отнеха живота на 250 хиляди души, а през 2011 година земетресение и цунами удариха японското крайбрежие, убивайки над 15 хиляди души и причинявайки ядрена авария.

10 години по-късно: Трусът край Суматра и последвалото го опустошително цунами в цифри

Предишни проучвания предполагат, че обичайната височина на цунамитата е 50 метра, казва Далас Абът, геолог от Колумбийския университет в Ню Йорк, който ръководи новото изследване. Открити са обаче и доказателства за мега цунамита. Изследователи стигнаха до заключението, например, че мега цунами, по-високо от 50-етажен небостъргач, е погълнало остров край западния бряг на Африка преди приблизително 73 хиляди години.

Абът и колегите му са установили, че гигантските дюни на остров Мадагаскар може да са създадени от мега цунами с височина около 90 метра през последните 8000 години. "Интересно е, че такива значими събития може да са се случили в обсега на човешката история," казва Абът. "Това предполага, че хората са оцелели след катастофични събития с огромни мащаби", казва той.

Суперцунами потопило островите Зелени нос преди 73 000 години

Учените са изследвали група от дюни, намиращи се на южния бряг на Мадагаскар. Тези V-образни дюни, често са подредени една до друга. Те се издигат до 185 метра над морското равнище и са дълги над 40 километра. Смяташе се, че гигантските дюни са се образували от пясък, преместен от вятъра от вътрешността на острова, но Абът и колегите му предполагат, че материалът на дюните е донесен от древно мега цунами. Изследователите са установили, че дюните исполини имат различен химичен състав и съдържат разнообразни и добре запазени микроскопични морски фосили.

Източник: Фокус