Суперцунами потопило островите Зелени нос преди 73 000 години
Суперцунами потопило островите Зелени нос преди 73 000 години / ThinkStock/Getty Images

Изследвания в африканската островна държава Република Кабо Верде, известна още като Зелени нос, са показали, че в миналото архипелагът е бил залят напълно от суперцунами с височина около 300 метра. Гигантската вълна е била предизвикана от изригването на вулкана Пику ду Фогу и свличането на стените му в Атлантическия океан, съобщи Science Advances.

Рикардо Рамальо и колегите му от Колумбийския университет в Ню Йорк са установили, че преди 73 000 години островите Зелени нос са били залети изцяло от гигантска вълна цунами. До този извод те са стигнали, изучавайки необичайни каменни късове с явен морски произход с размер на микробус и тегло стотици тонове, които по някакъв начин са се оказали навътре в сушата на остров Сантяго, на разстояние от 650 метра от брега на Атлантическия океан и на височина 150-200 метра над морското ниво.

Голямото количество и разположението на тези каменни блокове са породили хипотезата, че са следи от мощно цунами, което ги е изтръгнало от морските дълбини и ги е пренесло на сушата. На тази база учените са изчислили силата на цунамито, като са взели като основа теглото на камъните и мястото, където са били разхвърляни, определили са също времето, когато се е случил този катаклизъм, като са изчислили делът на "космическия" хелий-3 в камъните.

Оказало се, че цунамито наистина е било много мощно - височината на вълната, според изчисленията на Рамальо, е надхвърляла 270 метра. А съдейки по разположението на камъните и морските седименти на западния бряг на остров Сантяго, цунамито, каквото светът не е виждал, напълно е заляло острова. Вълната е идвала от запад, от страна на остров Фогу, където се намира един от най-големите вулкани на планетата.

Източник: БТА