Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче
Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче / БГНЕС
Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче
85574
Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче
Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче
  • Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче
  • Опозицията в СОС скочи срещу плановете за по-скъпо билетче

Опозицията в Столичния общински съвет се обяви категорично против повишението на цената на билета за градския транспорт в София.

В края на миналата седмица Центърът за градска мобилност излезе с предложение от 1-и юни пътният документ да струва 1,60 лв.

Според председателя на групата на БСП Кялоян Паргов увеличението се прави единствено с цел запушване на поредната дупка от бюджета в сектор транспорт. Симеон Славчев от „Група 5" пък настоява за създаване на експертна група, която да определи има ли нужда от подобно повишение.

Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?

Предложението на Центъра за градска мобилност - билетът за столичния градски транспорт да стане 1,60 лв породи скандал между управляващи и опозиция в ресорната общинска комисия.

Според председателя на групата на БСП Калоян Паргов подобно първо се обсъжда с общинските съветници, а след това дружеството го обявява публично.

"Тук седим като гламавци и се занимаваме с куклите и парцалките и не виждам защо избирате такъв подход. Тези неща първо трябва да се гледат в комисията. По този начин ли ще работим? Предлагам по-добре да не събираме, да се събираме на подпис", каза с ирония лидерът на опозицията в местния парламент, обръщайки се към коегите си от мнозинството.

Разработват нова таксуваща система за пътувания в столицата

Паргов коментира още, че столичани ще плащат дълговете на ЦГМ. "Центърът за градска мобилност се оказа параван на невъзможността на управляващите в Столичната община да се справя с проблемите в транспорта. И той е една черна дупка, в която никой не може да разбере какво влиза и какво излиза. И сега за сметка на гражданите на фона на намалената цена на горивата ще плащаме глупостите на Центъра за градска мобилност", коментира Паргов.

Симеон Славчев от „Група 5" също не вижда смисъл в увеличението на билетчето. "Излиза, че ЦГМ нещо си анализира и си решава. Предложихме работна група, в която влизат всички големи експерти по транспорт, която да изготви интегрирана рамка и на база на това ще се направят много оптимизации и няма да се налага вдигането на цената на билетчето в София", каза той.

По време на заседанието на ресорната комисия стана ясно, че голяма част от съветниците не подкрепят предложението на ЦГМ.