Един от атентаторите в Брюксел бил експулсиран от Турция в Холандия?
Един от атентаторите в Брюксел бил експулсиран от Турция в Холандия? / БГНЕС, архив

Атентаторът-самоубиец на летището в Брюксел Брахим Бакрауи е бил експулсиран в Холандия от Турция през юли, потвърди холандското министерство на правосъдието, цитирано от АФП.

"Турските власти настояха Брахим Бакрауи да напусне територията на Турция и организираха полет от Истанбул за Амстердам на 14 юли 2015 г.", съобщи правосъдният министър Ард ван дер Стьор в писмо до парламента. Той подчерта, че Бакрауи не е бил в никой холандски или международен списък за издирване, отбелязва Ройтерс.

Ердоган: Един от терористите в Брюксел е бил екстрадиран от Турция

"Проверихме с белгийските, германските и турските колеги. Той никъде не беше регистриран в системите ни", заяви Ван дер Стьор 24 часа след като Турция обяви, че Брахим Ел Бакрауи бил известен заподозрян, когото тя депортирала два пъти. Ван ден Стьор заяви, че Бакрауи е бил депортиран от Турция в Холандия само веднъж.

Холандските власти не са имали основание за задържане на Бакрауи, подчерта холандският министър на правосъдието, цитиран от ТАСС.

Атентаторът Брахим Бакрауи в предсмъртно писмо: Не знам какво да правя

По думите му на 14 юли 2015 г., когато Бакрауи е бил депортиран, турските власти са изпратили писмо до холандското посолство в Анкара, в което съобщават за депортирането, но не посочват причините за това решение.

"Холандия нямаше никакви основания да го задържа, тъй като той в нищо не беше заподозрян. Бакрауи имаше валиден белгийски паспорт и не се намираше в никой холандски или международен терористичен списък", изтъкна холандският правосъден министър.

В същото време белгийският министър на правосъдието Коен Генс заяви, че страната му е получила от Анкара данни за задържането през 2015 г. в Турция на бъдещия атентатор-самоубиец Брахим Бакрауи, но те са били непълни. Изявлението си той направи след заседанието на вътрешните и правосъдните министри на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

Турция уведомила Белгия, че Брахим Бакрауи е наемник на джихадистите

"Работата е там, че получихме само стандартна нота в края на юни, в която не се казваше кога и къде ще бъде депортиран. В края на юни белгийското посолство (в Турция) получи само стандартно уведомление, че наш гражданин е бил арестуван близо до сирийската граница, и нищо повече. На 14 юли той е бил депортиран без допълнително уведомление", заяви министърът.

"Бакрауи бе качен на самолет за (холандското летище) Схипхол. Бяхме информирани едва след кацането на самолета в Схипхол и затова беше твърде сложно да го спрем. Той се приземи с този самолет и като всеки нормален белгиец влезе през Схипхол", заяви Генс, цитиран от ДПА.

Източник: БТА