Таксита блокираха Орлов мост в София (СНИМКИ)
Таксита блокираха Орлов мост в София (СНИМКИ) / БГНЕС
Елена Бейкова от мястото на протеста
85466
Елена Бейкова от мястото на протеста
Елена Бейкова от мястото на протеста
  • Елена Бейкова от мястото на протеста
  • Елена Бейкова от мястото на протеста

Таксиметрови коли блокираха Орлов мост тази вечер. От Столичната община съобщиха, че те нямат разрешение за провеждане на протест.

Повече от 200 таксита спряха движението в района и парализираха трафика по бул. Евлоги и Христо Георгиеви" и част от бул. "Цариградско шосе".

Движението на останалите превозни средства в района е спряно. Кадри от сайта kamerite.novatv.bg обаче показаха, че таксиметровите коли пропускат тролеи и автобуси, идващи от Софийския университет в посока "Плиска".

Част от автобусите и колите, които се спускат по "Цариградско шосе", правят обратен завой в блокирания участък и тръгват в обратна посока. На практика движението по "Цариградско шосе" от спирката на езерото "Ариана" в посока "Плиска" се осъществява нормално.

Таксита блокираха Орлов мост в София (СНИМКИ)
netinfo

Такситата на протест: От 1 април всеки водач трябва да е превозвач

От Центъра за градска мобилност пренасочват движението по обходни маршрути. На място вече има и полицейски екипи, които регулират движението.

Шофьорите протестират срещу законови промени, според които от 1 април всеки водач трябва да е превозвач.

Промените в Закона за таксиметровата дейност ги задължават да станат превозвачи или да сключат договор с лицензиран превозвач. В момента голяма част от таксиджиите извършват превоз за своя сметка от името на лицензиран превозвач.

Таксита блокираха Орлов мост в София (СНИМКИ)
netinfo

Ако промените влязат в сила на практика всеки таксиметров шофьор ще трябва да залепи на колата си стикер със собственото си име и телефона си и сам да извършва медицински и технически прегледи. Ако пък има недоволни клиенти, те ще трябва да търсят отговорност от самия него, а не както сега от съответната фирма.

Мотивът за промяната е, че е трудно на контролните органи да санкционират нарушения, когато шофьорите не са на договор в компаниите.

Протестиращите обаче твърдят, че Министерството на транспорта и ДАИ са против промените, тъй като нямат административен капацитет да регистрират над 40 000 таксита като самостоятелни превозвачи, както и да им изваждат разрешителните всяка година. Министърът на транспорта Ивайло Московски е внесъл предложения, с които да се отмени това положение, но те са били отхвърлени.

Таксита блокираха Орлов мост в София (СНИМКИ)
netinfo

Ако няма реакция от страна на управляващите, шофьорите плашват да се съберат на протест и пред сградата на Народното събрание.

На Орлов мост тази вечер дойде министърът на транспорта Ивайло Московски, който се опита да разговаря с протестиращите.