Проведоха съвместно учение край ГКПП Илинден
Проведоха съвместно учение край ГКПП Илинден / снимка: Дарик - Благоевград

Командирът на съвместното командване на силите генерал майор Любчо Тодоров, бригаден генерал Явор Матеев "Командир на 68-ма бригада "Специални сили" и бригаден генерал Борислав Сертов директор на служба "Военна полиция" наблюдаваха проведеното днес съвместно учение на гранична полиция и армията край ГКПП Илинден.

Граничарите и въоръжените сили разиграха действия в две ситуации. Най-напред съвместните патрули и наряди, с помощта на граничарски кучета задържаха група от 11 чужди граждани, засечени чрез термовизионна камера, докато преминават нелегално от Гърция в България.

В другия епизод от учението беше засечен чрез временен контролен пункт микробус, след подаден сигнал от жител на Илинден до дежурния в граничен участък Гоце Делчев.

В буса, спрян за проверка на кръстовището от с. Илинден към международния път, бяха задържани осем нелегални бежанци, превозвани от трафикант на хора.

Това е трето поред учение по южната ни граница, след тези на Златарево и Кулата. Навсякъде граничните патрули ще бъдат подсилени от войници, увери командирът на 101 алпийски батальон от 68 Бригада подп. Кацаров.