Германия иска европейските страни да засилят размяната на разузнавателни данни
Германия иска европейските страни да засилят размяната на разузнавателни данни / БГНЕС, архив

Европейските страни трябва да засилят размяната на разузнавателни данни, заяви след вчерашните терористични нападения в Брюксел германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел?

Службите за регистрация на чужденци и за издаване на визи, полицейските и разузнавателните служби все още не споделят информацията, която разполагат, каза Де Мезиер по обществената телевизия ZDF. "Най-важният инструмент за превенция е информацията. Трябва да споделяме информацията, с която разполагаме. Правилата за защита на личните данни са главната пречка пред споделянето на информация", добави той.

Германия вчера засили мерките за сигурност на летищата и гарите, както и по границите с Белгия, Франция, Холандия и Люксембург след атентатите в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Холандия свиква Съвета на ЕС заради атентатите в Брюксел

Германската полиция вчера е арестувала трима души в кола с белгийска регистрация близо до границата с Австрия и разследва дали те са планирали нападения, съобщи полицейски говорител. Тримата заподозрени от Косово са задържани преди терористичните атаки на летището и в метрото на Брюксел, в които загинаха най-малко 30 души.

Говорителят каза, че те са заподозрени в планиране на сериозно престъпление срещу държавата, за което властите са получили информация. Досега няма данни, че тримата заподозрени са били свързани с атентаторите в Брюксел, но тази възможност не е изключена, каза говорителят на германската полиция, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА