По улиците на Осло: Полицаите тръгват с огнестрелно оръжие
По улиците на Осло: Полицаите тръгват с огнестрелно оръжие / снимка: Thinkstock/Getty Images

Заради атентатите в Брюксел от 22 март норвежката полиция взе решение всички патрулиращи по улиците на Осло да носят огнестрелно оръжие, съобщи началникът на столичното полицейски управление Рогер Андерсен пред Норвежкото телеграфно бюро, предаде ТАСС.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)

Полицейският началник добави, че за да се гарантира сигурността на гражданите, е увеличен и броят на патрулиращите по улиците, особено в по-многолюдните места. Обстановката по улиците на норвежката столица остава съвсем спокойна.

Според правилата норвежките полицаи не носят оръжие със себе си - то трябва да бъде в патрулната кола, отбелязва ТАСС.

"Това решение е напълно оправдано. Осло има особено значение като столица и голям град с голям брой символични обекти и важни транспортни възли", каза Андерсен.

През 2014 временно въоръжиха норвежките полицаи заради риск от атентати

Полицейската служба за сигурност (ПСС) засега не вижда причини за повишаване на нивото на терористична опасност в страната заради събитията в белгийската столица, но подчертава, че ситуацията може много бързо да се измени.

"Норвежката полиция се намира в състояние на повишена готовност от момента на терористичните актове в Париж през ноември м.г. и оттогава частично действа антитерористичен план", каза пред журналисти говорителят на ПСС Трон Хугубакен.

От администрацията на столичното летище "Гардермуен" заявиха, че мерките за сигурност там се осъществяват в нормален режим.

Източник: БТА