Европа замрази въздушните и железопътни връзки с Брюксел, съобщава АФП. Експлозиите на летището и в метрото на белгийската столица доведоха до блокиране на града, в който се помещават централите на ЕС и НАТО, както и налагане на най-високото ниво на терористична заплаха.

До момента властите потвърждават информацията за най-малко 26 загинали при атентатите.

Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Още след първите две експлозии на летището „Завентем", белгийските власти затвориха входящия и изходящ въздушен трафик към аеропорта, както и железопътните и автомобилни връзки с него. Летището ще остане затворено поне до утре сутрин.

След взрива в метростанцията Малбек бяха затворени също метрото, градският транспорт и гарите в Брюксел.

Затварянето на летището спря стотици международни полети.

Европейският транспорт потъна в хаос след експлозиите в Брюксел

Ефектът от транспортното блокиране на Брюксел доведе до верижен ефект в Европа. Гарите в Париж останаха отворени, но АФП съобщава за засилено полицейско присъствие на „Гар дю Норд", откъдето тръгват влаковете за Лондон и Брюксел.

Компанията „Евростар", която извършва курсовете към белгийската столица, обяви тяхното спиране.

Европейската високоскоростна железница „Талис" също беше спряна.

Как си помагат жителите на Брюксел след атентатите

Холандските антитерористични служби обявиха повишаване на контрола по летищата и затягане на този по границата с Белгия. Увеличено е полицейското присъствие на аеропортите в Амстердам, Ротердам и Айндхофен.

Същото се случва на летищата в Берлин, Франкфурт, Лондон и Москва.

От големите авиокомпании, „Бритиш Еъруейс" и „Луфтханза" потвърдиха, че отменят излитащите и пристигащите в Брюксел полети.

Източник: БГНЕС