Колко терористи са участвали в атентатите в Париж?
Колко терористи са участвали в атентатите в Париж? / БГНЕС, архив

Белгийските власти са сигурни, че в организацията на ноемврийските атаки в Париж са били включени над 30 души, заяви белгийският външен министър Дидие Рендерс.

"Засега сме сигурни за участието на над 30 души в терористичното нападение в Париж но сме убедени, че има и други ", посочи министърът на международен форум в Брюксел.

Той добави, че арестувания в петък Салах Абдеслам който се занимавал с логистиката при организирането на атаките, преди да бъде заловен, планирал нови атаки в Брюксел.

СНИМКИ: Задържаха терориста Салах Абдеслам при спецакция в Брюксел

"Той е бил готов да направи нещо ново в Брюксел. Вероятно това е така, защото при първите разследвания намерихме много оръжия, тежко оръжие, има и нова мрежа в Брюксел, изградена около Абдеслам ", добавил е министърът.

Салах Абдеслам планирал нови терористични актове от Брюксел

Абдеслам бе задържан в петък в имигрантския квартал на Брюксел "Моленбек", заедно със свой съучастник и семейство, при което се е укривал.

Заловеният Салах Абдеслам планирал да се самовзриви в Париж, но се отказал

При задържането той е оказал съпротива е бил ранен от полицаи в крака. Терористът вероятно ще бъде екстрадиран във Франция, като процедурата може да отнеме една година.

Обвиниха Салах Абдеслам в убийства по терористични подбуди

Междувременно френски прокурор заяви, че Абдеслам планирал да се взриви на стадион "Стат дьо Франс" в Париж на 13 ноември но се отказал. Това станало ясно от самопризнания на терориста. Разгласяването им накара адвоката на екстремиста да заяви, че ще съди обвинителя.