Лукарски: Този дуализъм - хем кино, хем лимонада, го няма никъде
Лукарски: Този дуализъм - хем кино, хем лимонада, го няма никъде / снимка: darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Интервю на Кирил Вълчев с министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски
85292
Интервю на Кирил Вълчев с министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски
Интервю на Кирил Вълчев с министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски
  • Интервю на Кирил Вълчев с министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски
  • Интервю на Кирил Вълчев с министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски

Министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски смята, че решението на колегите му от ДСБ да излязат в опозиция и да останат в рамките на Реформаторския блок не е много логично. В предаването "Седмицата" на Дарик той коментира, че дуализмът „хем кино, хем лимонада" го няма никъде по света. Лукарски призна и че го измъчват нападките, които реформаторите получават през последната седмица, след като ДСБ отново потвърди позицията си за опозиция, но в рамките на РБ миналата неделя.

ДСБ ще бъде опозиция, но като част от Реформаторския блок

На въпрос добре ли е, че ДСБ са решили да останат в Реформаторския блок Лукарски каза, че на този въпрос отговор няма и допълни: „Естествено, че е добре. Идеята на Реформаторския блок беше да се съберем всички заедно, да проведем едни реформи и да постигнем устойчивост след експеримента „Орешарски". Успяхме да го направим и резултатите от последните местни избори показват именно това".

В същото време Лукарски не смята, че решението от декември миналата година на Радан Кънев и негови колеги от ДСБ да излязат в опозиция е много логично. Лидерът на СДС направи уговорката, че не е той човекът, който може да даде отговор за този дуализъм, който съществува.

БСП вижда политическа нестабилност заради раздорите сред управляващите

„През последната седмица от Реформаторския блок отнесохме доста подигравки и критики и от ляво, и от дясно и от центъра и не без основание, защото аз лично не мога да обясня това състояние - хем да си в опозиция, хем хората ти да са във властта", каза Лукарски.

ГЕРБ поиска оттеглянето на всички хора във властта, посочени от ДСБ

Той допълни, че разбира колегите си от ГЕРБ, на които „им е дошло малко много с такъв коалиционен партньор като нас". Тази седмица от ГЕРБ поискаха ДСБ да оттегли кадрите си от властта. Лукарски призна, че част от тях са добри експерти и даде за пример зам.-министъра на вътрешните работи Цвятко Георгиев. „Но изявленията, че той бил в качеството на експерт, а не като човек на ДСБ, не отговарят на истината. Той е член на партията и е коректно или да се дистанцираш от партията, подавайки си оставката като партиен член и да продължиш да работиш като експерт, или партията, която те е излъчила, да не се дистанцира от теб и да продължи да носи отговорност за твоята работа. Този дуализъм - хем кино, хем лимонада, го няма никъде", коментира още Лукарски.

Йордан Цонев: ДСБ разбират реформите като консумация на властта

Министърът поясни евфемизма, като каза, че навремето в кината не е била позволена консумацията на напитки. И описа какво още се крие зад него: „Хем правим завой надясно, хем с Татяна Дончева, която е ляв политик".

Лукарски призна, че го измъчват тези нападките по отношение на този деморфизъм, който се случва в Реформаторския блок. По думите му те не са без основание.