ДСБ ще бъде опозиция, но като част от Реформаторския блок
ДСБ ще бъде опозиция, но като част от Реформаторския блок / БГНЕС

ДСБ бяха двигател за създаването на Реформаторския блок. Ние ще бъдем в РБ и в опозиция и това е решението на нашето национално събрание. Това заяви Вили Лилков от ДСБ.

Лилков посочи също, че ДСБ ще бъдат конструктивни към всички решения от страна на РБ, насочени към изпълнение на предизборните обещания и ще бъдем безкомпромисни към всичко, което се отклонява от поетите ангажименти към избирателите. Работодател на визираните лица в декларацията на ГЕРБ е премиерът и той от тук нататък решава тяхната съдба като експерти и представители във властта.

ГЕРБ поиска оттеглянето на всички хора във властта, посочени от ДСБ

Тази декларация и поведение на ГЕРБ е финалът на една политика, която водеха в последните месеци по отношение на ДСБ с цел да ни принудят да напуснем Реформаторския блок, каза още Лилков по повод заявката, която вчера Цвета Караянчева даде от името на ГЕРБ, а именно - Борисов да освободи от ръководни държавни постове хората на Радан Кънев.

"Цялата медийна атака, която се водеше през това време, преди националното ни събрание, имаше за цел да напуснем РБ, за да бъде той лесно овладян от Цветан Цветанов", заяви Лилков.

Според него декларацията на ГЕРБ има и друга цел - да предупреди колегите на ДСБ от РБ във властта, какво ги чака, ако последват ДСБ в опозиция. "Така че политиката бий самара, да се сеща магарето", беше приложена от ГЕРБ в този случай", коментира той. Лилков заяви още, че всеки, който е прочел резолюцията на Националното събрание на ДСБ е разбрал, че те са в опозиция.

Националното събрание препотвърди решението на ДСБ, което беше взето още през декември.

ДСБ ще бъде опозиция но като част от Реформаторския блок
netinfo

Относно министъра на здравеопазването Петър Москов и положението му - едновременно във властта и като член на ДСБ, Лилков посочи, че решението на Москов за оставането му във властта е негово и на премиера. "Ние сме поканили Москов и нашите представители във властта още през декември да се оттеглят от позициите, които заемат в момента. От тук нататък следващите стъпки са вече тяхно решение", допълни той.

ДСБ остава в РБ, но като опозиция на управлението

Лилков допълни, че ДСБ не разполага с лостове да уволнява хора, които са в управлението. Изключването на член на ДСБ става с решение на неговата партийна организация и арбитража. Досега общинските организации, където членуват тези членове и представители във властта не са направили тези стъпки.

Петър Москов и всички наши членове, които имат право да присъстват на нашето заседание са били поканени, посочи Лилков. Той обясни и, че политиката на здравния министър е била подкрепяна през цялото време от момента, в който той е постъпил на този пост от ДСБ.

Източник: БТА