ООН осъди поредните балистични тестове на Северна Корея
ООН осъди поредните балистични тестове на Северна Корея / БГНЕС, архив

Съветът за сигурност на ООН строго осъди новите изстрелвания на балистични ракети от страна на Северна Корея.

Водородната бомба - най-мощното и разрушително оръжие в света

В единодушна позиция на членовете му, подкрепена и от Китай, който в повечето случаи действа като съюзник на Пхенян, съвета определи двете тестови изстрелвания от вчера като "неприемливи" и "очевидно нарушение на резолюциите" на международната организация.

Позицията беше съгласувана на закрито заседание, свикано от САЩ. Северна Корея изстреля две балистични ракети със среден обсег, които паднаха в Японско море.

Реакциите след предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба

Това е пореден провокативен акт на Пхенян, след тестът на ядрено оръжие в началото на годината и други балистични изстрелвания след това. Те вече доведоха до строги санкции на ООН срещу комунистическата диктатура.

Американският представител в Съвета за сигурност Саманта Пауър заяви, че новите тестове показват необходимостта от възможно най-бързо привеждане в действие на санкциите, които ограничават минната промишленост, търговските връзки и финансовия сектор на Пхенян.

Северна Корея и нейният ядрен потенциал

Вчера президентът Барак Обама подписа заповед за налагане на санкциите от страна на Вашингтон.

Пратениците на Япония и Великобритания се присъединиха към критиките на САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече изстрелванията "дълбоко тревожни" и призова Пхенян да спре ескалацията на напрежението, както и да се съобразява с резолюциите на ООН, които не позволяват на страната да продължава ракетната си програма.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тази седмица нареди още тестове на балистични ракети и ядрени глави. Страната му е обект на пет различни пакета от санкции на ООН, които последваха първите й ядрени тестове през 2006 г.

Източник: БГНЕС