Български и македонски министри наблюдаваха учението  Граница 2016 в района на ГКПП-Златарево
Български и македонски министри наблюдаваха учението Граница 2016 в района на ГКПП-Златарево / снимка: Пресцентър, МВР

Министрите на вътрешните работи и на отбраната на България и Македония наблюдаваха учението "Граница 2016", което се състоя в района на ГКПП-Златарево на българско-македонската граница.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на отбраната Николай Ненчев пристигнаха с хеликоптер на граничния пункт. Там те посрещнаха министъра на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски и министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски.

После наблюдаваха учение с участието на части на МВР, военни, гранични полицаи, жандармерия за пресичане на опит на преминаване на границата на група бежанци.

Бъчварова: Имаме план за действие при евентуален повишен миграционен натиск

Заместник-директорът на "Гранична полиция" Стоян Иванов запозна министрите с предприетите от участниците в учението съвместни действия за охрана и контрол по границата ни с Македония. Те са планирани в продължение на учението "Граница 2016". Целта е координираност на силите и средствата, поддържане на готовността за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск и за противодействие на нелегалния трафик на мигранти.

По-късно българските и македонските министри направиха обиколка с хеликоптер, за да огледат терена на границата.

Това е поредното тренировъчно учение на МВР и Българската армия, за да отработим готовността и координацията си и да покажем нашата боеспособност и готовност да се справим с предизвикателствата пред нас, коментира на брифинг след състоялата се по-късно среща между българските и македонските министри вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В началото на март: Учението "Граница 2016" затвори ГКПП "Кулата" за час

Изключително сме благодарни на нашите колеги от Република Македония - министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната, които се отзоваха на поканата и дойдоха да присъстват на това учение. Имахме възможност да обсъдим и съвместната ни работа с оглед на предизвикателствата, с които се сблъскваме и македонската страна, и българската. Трябва да кажа, че тази форма на контакти и сътрудничество беше изключително насърчена от президента на Македония, от българския премиер, които вчера са се срещнали в Брюксел, договорили са тази наша среща, която няколко часа след това осъществяваме, посочи министър Бъчварова. Установихме, че имаме обща оценка за ситуацията и планираме да насърчим съвместните си действия и обмена на информация, добави тя.

Установихме, че не само армията и МВР са в бойна готовност, но и министрите, отбеляза с усмивка министърът на отбраната Николай Ненчев. Успяхме да се организираме само за няколко часа заедно с нашите колеги, получи се изключително добър диалог. Стремим се към по-добра координация, обмен на информация, на данни. Общи са целите ни, каза той.

Борисов доволен от учението "Граница 2016"

Министър Ненчев е уверил своя македонски колега, че присъствието на българските въоръжени сили по границата е само и единствено в помощ и услуга на МВР с цел да се опази границата от навлизането на бежански потоци и че не са предвидени никакви други действия извън точно определените в инструкциите. Той благодари за доброто сътрудничество, като добави, че "министрите си имат телефоните и ще бъдат във връзка във всеки конкретен момент".

Предизвикателствата, които съществуват пред нашите страни, са големи и показват необходимостта от съвместна работа и взаимодействие по всички елементи, каза министърът на отбраната на Македония Зоран Йолевски. Договорихме се да продължим с интензивни контакти, да разменяме помежду си информация с цел да се справим с това предизвикателство, за което очакваме, че не само нашите страни, но и цяла Европа ще намерят най-добрите решения.

Министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски подчерта, че това е много важна среща за сътрудничеството между министерствата на вътрешните работи и на отбраната на Македония и на България, които са призвани заедно да се справят с бежанската криза. Нормално е, коментира той, че бежанската криза добива интензитет с всеки изминал ден и час, затова ние трябва да бъдем подготвени. Смисълът на тази среща е именно това - да покажем пред двете държави, че само със съвместна работа, сътрудничество и комуникации сме решени да се справим с кризата, пред която сме изправени. Това може да стане само, ако имаме добри, мъдри решения на Европейския съюз, на страните-членки и добра координация между съседните държави, на страните от региона. Само по този начин ще можем да стигнем до нормализация на положението, посочи Спасовски.

Решението на кризата не може да се търси на Балканите, нито в Македония, нито в България, решението на кризата трябва да бъде на друго място - там, където хората напускат своите домове, коментира още македонският министър. Затова трябва всички да работим, ясно е, че нашето сътрудничество ще го задълбочаваме все повече и ще направим възможно повече съвместни проверки, за да не позволим да се отвори нов коридор на бегълци от Македония към България, заяви Спасовски.