Застреляха предполагаем терорист в Белгия след спецакция
Застреляха предполагаем терорист в Белгия след спецакция / БГНЕС

При специална операция белгийската полиция застреля тази вечер предполагаем терорист в квартал "Форе" в Брюксел.

Предстои прокуратурата да представи подробности за операцията. Засега не е известно дали убитият е имал съучастник. Операцията приключи след щурм, довел до смъртта на терориста, открит безжизнен с автомат "Калашников" в ръце.

Ранени полицаи при антитерористична операция в Брюксел (СНИМКИ)

До тази ситуация се стигна, след като днес следобед съвместен екип от белгийски и френски полицаи отишъл на "рутинна" проверка на адрес, в рамките на следствието, свързано с атентатите от ноември в Париж.

По полицаите била открита стрелба през затворената врата на проверяваното жилище. Трима или четирима полицаи са ранени, но нито един от тях не е с опасност за живота, уточни прокуратурата.

Двама братя арестувани в Брюксел заради атентатите в Париж

Едва след откриването на стрелбата към мястото бяха изпратени специални части. Според експерти това е показателно, че полицията е била изненадана от развоя на събитията.

В района на престрелката се намират няколко училища и детски градини. Децата бяха изведени до тайно убежище, а вечерта бяха предадени на родителите след края на полицейския щурм.

Антитерористичната операция в Брюксел продължава, съобщи белгийският премиер Шарл Мишел.

Той уточни, че в операцията, при която бе застрелян предполагаем терорист, са били ранени трима белгийски полицаи и една френска полицайка. По непотвърдени данни полицията издирва един или двама съучастници на убития. По предварителна информация застреляният предполагаем терорист е от смесен белгийско-марокански произход.

Мишел съобщи, че за утре е насрочено заседание на съвета по национална сигурност. Полицаите, попаднали под обстрел, са били изпратени на адрес, където не се е очаквало да има въоръжени терористи. Полицаите са работили по разследване, свързано с атентатите в Париж от ноември миналата година.

Според информации в медиите полицията е търсела допълнителни данни за предполагаем съучастник в атентатите от Париж, използвал няколко самоличности.

Източник: БТА