Саудитски принц с бурни словесни нападки срещу Обама
Саудитски принц с бурни словесни нападки срещу Обама / Guliver/Getty Images

Член на саудитското кралско семейство отправи бурни словесни нападки срещу американския президент Барак Обама за това че разкритикувал Саудитска Арабия в свои изказвания, публикувани в материал на американското списание "Атлантик", предаде Франс прес.

"Вие ни обвинявате, че разпалваме верски конфликти в Сирия, Йемен и Ирак", пише в статия, публикувана в саудитския печат, принц Турки ал Фейсал, ръководил службите за разузнаване на кралството в продължение на повече от 20 години.

Саудитски принц нарече Доналд Тръмп позор за Америка

"Към травмата добавяте и обида, като ни карате да се споразумеем с Иран - страна, която наричате поддръжник на тероризма. Същевременно обещавате на нашия крал да противодействате на дестабилизиращите действия" на Иран в Близкия изток", допълва Турки ал Фейсал, който е бивш посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Американският флирт с Иран ядоса Саудитска Арабия

В изказванията си, публикувани от "Атлантик", Обама критикува саудитците, че изнасят в други мюсюлмански страни уахабитската идеология и че конкуренцията между Рияд и Техеран налива масло в огъня на войните в Сирия, Ирак и Йемен. Той призовава саудитците и иранците да намерят начин да живеят заедно в мир.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

По този въпрос саудитският принц пише: "Вие поставяте знак за равенство между едно трайно приятелство, съществуващо от 80 години (между Саудитска Арабия и САЩ), с иранското ръководство, което продължава да нарича Америка свой най-голям враг".

Политиката на сътрудничество между Рияд и Вашингтон ще продължи и след Обама, който е в края на своя мандат, уверява Турки.

Източник: БТА