ЮНЕСКО играе водеща роля за устойчивото развитие и осигуряване на качествено образование за всички
ЮНЕСКО играе водеща роля за устойчивото развитие и осигуряване на качествено образование за всички / netinfo

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва в интерактивна дискусия, ръководена от главния редактор на списание The Economist Ан Макелвой, в рамките на глобалния образователен форум в Дубай.

Ирина Бокова се спря върху ролята на ЮНЕСКО във формулирането на Новия дневен ред за устойчиво развитие на ООН до 2030 година, в който основно място заемат опазването на културното наследство, борбата срещу

ЮНЕСКО играе водеща роля за устойчивото развитие и осигуряване на качествено образование за всички
netinfo
културното прочистване и незаконният трафик на културни ценности. Генералният директор подчерта значението на образованието в борбата срещу екстремизма и радикализацията, използването на информационните технологии за осигуряване на качествено обучение и осигуряване на възможности за реализация на жените и младите момичета.

В Дубай Ирина Бокова подписа споразумение с корейската корпорация Си Джей за насърчаване образованието на момичетата. Специална серия от анимационни филми ще насочи общественото внимание към тежките условия на живот на младите жени и момичета в много развиващи се региони по света, липсата на възможности за реализация, които спъват икономическия и социалния прогрес. Част от приходите ще постъпят в глобалния фонд на ЮНЕСКО за гарантиране правото на младите момичета на образование.
"В партньорство с корпорацията Си Джей се надяваме да променим обществените представи и да убедим хората, че момичетата могат да имат същите мечти и цели както момчетата и че също като тях имат право на образование", подчерта Ирина Бокова.