Удължават общественото обсъждане на промените в Закона за туризма
Удължават общественото обсъждане на промените в Закона за туризма / БГНЕС, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди срокът за обществено обсъждане на проекта за промени в Закона за туризма да бъде удължен с две седмици до 28 март тази година.

Като аргументи за това са изтъкнати големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецезирани отделните текстове.

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на e-mail на адрес: d.petrova@tourism.government.bg.

Предлагат да се забранят палатките и в планината, глоба 200 лв.

Паралелно с това екипът на Министерството на туризма се ангажира да обсъди всяко едно от направените предложения, както и продължава оперативните срещи с всички заинтересовани страни.

През идващата седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецезират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места.

Плевнелиев ще сезира КС за въведените глоби за къмпингуване

Ограничения за т. нар. "диво къмпингуване" към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини, припомнят от министерството.