Сирийски опозиционни фигури ще се включат в преговорите в Женева
Сирийски опозиционни фигури ще се включат в преговорите в Женева / Guliver/Getty Images

Водещи сирийски опозиционни фигури пристигнаха в Женева, за да участват в преговорите под егидата на ООН за намиране на изход от сирийската криза, които започват на 14 март, предадоха световните агенции.

Главният сириийски опозиционен преговарящ, салафитският бунтовнически лидер Мохамед Алуш и председателят на делегацията на сирийската опозиция Асаад аз Зоаби са отседнали в гранд хотел в Женева в навечерието на преговорите.

Преговорите за Сирия се подновяват на 14 март в Женева

Пред репортери Алуш поясни, че Висшият преговорен комитет (ВПК) - структура, обединяваща повечето сирийски опозиционни и бунтовнически групи - си е поставила за цел в Женева да постигне съгласие по въпроса за съставяне на преходен орган в Сирия без Башар Асад на власт, предаде Ройтерс.

Ние дойдохме тук, за да създадем преходен орган без Асад да остане на власт, каза Алуш, говорейки от името на ВПК.

Същевременно американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че американски и руски екипи от наблюдатели на спазването на прекратяването на огъня в Сирия ще се срещнат по-късно днес в Женева и в йорданската столица Аман, за да обсъдят случаите на нарушаването на примирието, предаде Франс прес. Самият Кери ще проведе днес телефонен разговор по въпроса с руския външен министър Сергей Лавров.

Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия

По-късно днес Кери отпътува от Рияд, където беше за кратка визита и ще пристигне в Париж, където утре с европейски колеги ще обсъди обстановката в Сирия, Либия, Йемен и Украйна.

По повод на прекратяването на огъня в Сирия Кери каза, че нивото на насилието е било намалено с 80-90% там, което е от значение. Той добави, че режимът на сирийския президент Асад не трябва да се възползва от прекратяването на огъня, за да напредва на терен, докато опозицията спазва примирието.

Източник: БТА